Här är lite bilder från en av årets stora motorsporthändelser -- Indianapolis 500. Lite snabbfakta:
- Loppet körs på en ovalbana (nja, rektangel skulle jag kalla det) som är 2,5 miles (ca 4 km) lång.
- Namnet Indy 500 kommer av att loppet sträcker sig över 500 miles, 200 varv.
- Banan byggdes 1911 och dess form har inte ändrats sedan dess, fast den ursprungliga beläggningen av tegel har bytts ut mot modernare material ...

I år var det förstås kul att vara svensk i publiken, i början fick jag höra en del vänliga pikar från kringsittande, men allt eftersom loppet fortskred blev de färre och färre ... Jag får väl för övrigt erkänna att jag fann loppet ganska spännande, tidigare har jag alltid uppfattat formelracing som ganska tråkigt jämfört med "riktiga" bilar. Men här hände det saker hela tiden, och att Kenny Bräck pendlade mellan placeringarna 1 till 4 gjorde förstås inte saken sämre.
Eftersom både bilarna och förarna är ganska jämnsnabba blir depåstoppen otroligt viktiga. Det är ofta här loppen avgörs. Det handlar inte bara om hur lång tid själva depåstoppet tar: depåstopp är taktik, det gäller att ta dem vid rätt tillfällen och lagom ofta. Med ojämna mellanrum drabbas loppet av "gul flagga", dvs att alla måste slå av på farten och inte får köra om under det att man röjer bort bilar som kraschat eller fått stopp. Att med lite tur och skicklighet vara i depå då innebär att man kan meka och tanka medan alla andra kör sakta.
I år valde de flesta stall att ta in sina bilar för tankning när det var ca 15 varv kvar, men stallet som låg trea chansade lite och lät sin förare köra vidare. Han tog över ledningen (låg trea innan) och när de andra kom ut ur depån var han ca 10 sekunder före tvåan, Kenny Bräck. De här sista varven var nervpirrande, Kenny Bräck tog stadigt in på ledarbilden som ju hade slitna däck och förmodligen försökte hålla igen precis lite lagom för att spara bensin. Så på näst sista varvet när marginalen var nere i drygt en sekund, då fick ledarbilen soppatorsk och Kenny Bräck kunde mer eller mindre defilera i mål som segrare.
Indy 500 är ett stort publikarrangemang. Mycket stort -- banan är som sagt ca 4 km och omges närstan hela vägen av läktare. Det ryms en del folk, i år upskattar man att publiken uppgick till en bra bit över 250 000! Trafikkaoset före och efter tävlingen blockerar staden i timmar.

I år hade dessutom arrangörerna en oerhörd tur med vädret: Vid regn avbryts tävlingen omedelbart, i år var det vackert väder i stort sett hela racet, men mindre än en kvart efter målgång började de första dropparna falla. Nice timing!


Här kan du läsa mera om Indy 500

Tillbaka till huvudsidan