Baseboll är nog den mest amerikanska av alla idrotter. Basket är stort, ishockey fyller arenorna, men det är nog bara amrerikansk fotboll som ens är i närheten av basebollens status i USA. Någon gjorde någon gång en undersökning där de räknade efter vilka sporter som fungerat som tema i amerikanska filmer. Om jag minns rätt var baseboll ledmotivet i sisådär två tredjedelar av filmerna.
Och nu var det dags för mig att se min första amerikanska basebollmatch. Indianapolis Indians är inget major legue-lag, de spelar i AAA, en slags division ett-liknade liga. Laget är dessutom farmarlag till ett Chicago-lag som jag dessvärre glömt namnet på. Matchen spelades en vanlig vardagskväll, basebollag spelar åtskilliga matcher varje vecka.
Jag har basebollintresserade (för att inte säga fanatiska) kamrater hemma som försökt förklara spelet för mig. Det och ett dagligt bomardemang i TV-nyheter och i periodpauserna i NHL-hockeyn har gett mig en djup inblick i hur baseboll går till: Som ni ser på bilderna nedan så försöker spelare från det ena laget slå på bollen med ett slagträ. Ibland träffar de och springer omkring en stund medan det andra laget kastar bollen lite kors och tvärs. Sedan stannar allt av igen och alla fortsätter tugga tuggummi och spotta på gräsmattan (vilket verkar vara en viktig del av spelet).
Allvarligt talat så är baseboll rätt kul att se, precis som amerikansk fotboll är det mycket pauser och dödtid i spelet, men då och då exploderar spelet och en massa saker händer på en gång. Baseboll när det spelas skickligt är vackert, oerhört vackert. Under de där korta explosionerna av spel får man se ett fyrverkeri av oerhört hårt och pricksäkert kastade bollar och framförallt, ett ofattbart spelsinne. En del spelare verkar ha fyra ögon och två seriekopplade hjärnor.
Arenan, Victory Field, har vunnit pris (det mesta i det här landet har i och för sig vunnit något slags pris - de korar till och med "Bästa trafikkorsning" i den här stan) som en av de trevligaste basebollarenorna i hela landet.

Det är helt klart trevligt att sitta en ljum sommarkväll, käka varm korv från en av de många kioskerna, och snacka strunt med en flock kollegor. Och då och då titta på spelet när det blixtrar till.


Mer om Indianapolis Indians

Tillbaka till huvudsidan