Risker

Vilka är skaderiskerna? Är det farligt?
Risker finns, något annat vore dumt att förneka. Men hur farlig skärmflygning är bestäms till största delen av piloten själv. Jämför med utförsåkning: Hör du till typen som bara måste köra störtlopp genom en skog du aldrig åkt i förut, åka off-pist där det är skyltat för lavinfara eller glatt kastar dig utför störtloppspisten i Kitzbühl första dagen på semestern? I så fall är skärmflygning definitvt en mycket farlig sport för dig. Då kommer du förr eller senare att skada dig allvarligt. Men om du har någorlunda självkännedom, förstår att lyssna på råd, har tålamod och inte tror att du är färdig tävlingspilot efter grundkursen - ja då kan med största sannolikhet se fram mot en lång och olycksfri flygkarriär. Risk i skärmflyg är till nio tiondelar en attitydfråga. Har du mod nog att inte alltid våga är flygning relativt säker. Flygning är i alla fall definitvt mindre farligt än tobaksrökning...

Vilka är de vanligaste skadorna?
Vanliga: Skrapsår, blåmärken och vrickningar som uppstår när du ramlar vid start och landning.
Allvarliga: Kotkompressioner och andra skador i rygg och nacke, hjärnskakningar och frakturer som uppstår vid krascher och våldsamma landningar.
Grovt sett ungefär samma typ av skador som inom utförsåkning.

Är det inte farligt att landa?

Nä. En bra landning är inte mer dramatisk än att stiga ned från en stol.


Om man är nybörjare, kan man blåsa iväg långt från startplatsen mot sin vilja? Vad händer om jag hamnar i en stark vindby?
Som nybörjare ska man undvika att flyga i stark vind. En av nackdelarna med flygskärmar är att de är relativt långsamma och det kan vara svårt att flyga mot stark vind. Är vinden byig och oregelbunden måste man vara försiktig och vaksam för hur vinden förändras. Stark vind ökar dessutom risken för turbulens, dvs "rörig" luft, som kan vara farlig att flyga i.

Om man är däruppe och inte kan komma ner, hur gör man då?
Skärmar är tacksamma på det viset att de är bra på att flyga nedåt. Man kan kollapsa vingspetsarna ("dra öron" kallas det) så vingytan minskar, då tappar skärmen höjd fortare. Man kan flyga fort nedåt i branta spiraler. Man kan till och med kollapsa hela vingen och på så sätt rasa nedåt och sedan släppa loss vingen när man kommit ned en bit så den börjar flyga igen.

Huvudproblemet är nästan alltid det motsatta: hur kommer jag upp!

Kan man lossna?
Nä, du sitter rejält fastspänd i selen.

Om man flyger fel och landar i vatten, dras man ned av skärmen?
Skärmen flyter en stund och en bra sele ska gå snabbt att knäppa upp så du kan simma iväg. Ett annat problem att du som flygare oftast har ganska mycket kläder på dig vilket gör det svårt att simma. Säkerhetsövningar sker exempelvis alltid över vatten – men med flytväst och räddningsbåt.

Är det vanligt att man landar i träd och är det farligt?
Trädlandningar är inte helt ovanliga, men i allmänhet ganska harmlösa. Ungefär som grundstötning under segling - drabbar mest utrustningen. Och prestigen. Benämningen "buskflygare" är inte roligt att få….

Vad händer om jag hamnar i en luftgrop?
Luftgropar är helt enkelt luft som rör sig nedåt. Vid termiska förhållanden rör sig delar av luften uppåt, andra delar rör sig nedåt. När man flyger termik försöker man att hålla sig så mycket som möjligt i stigande luft och så lite som möjligt i sjunkande. En luftgrop innebär bara att du sjunker lite fortare än vanligt.

Om jag är höjdrädd, är skärmflygning nåt för mig? Vad händer om jag får svindel?
Om du inte upplever det som alltför obehagligt att flyga i flygplan (på grund av höjden alltså) är det nog ingen fara. Många människor som är mer eller mindre höjdrädda har provat på skärmflygning, de flesta har inga problem med det. (Författaren till den här texten har t.ex. svårt att ens stå på en stege utan att bli yr. Men när jag flyger, då trivs jag!)