Övriga frågor

Hur fungerar det där med motor?
Flygning med motor är inte reglerat och därmed olagligt. Men, vill du ändå prova måste du hur som helst först lära dig att flyga vanligt utan motor.

Är det bra förutsättningar för flygning i Sverige, eller måste man resa?
Tja, det är ett ämne som av och till leder till heta diskussioner mellan svenska piloter. En del hävdar att det går utmärkt att flyga i Sverige, andra (och jag är böjd att hålla med dem) menar att väder- och flygförhållanden är mångdubbelt mer pålitliga t.ex. nere i Alperna. Återigen kan man jämföra med skidåkning: visst går det bra i Sverige, men de härligaste ställena finns på annat håll. Men, det här är en fråga om tycke och smak.

Tips på ställen i Sverige och världen där det är speciellt bra förutsättning för skärmflygning.
Sverige: Åre är Sveriges mesta flygställe. Generellt är norra Sverige bra under sommarmånaderna, mycket okontrollerad luft (dvs det är glest mellan flygfälten) och hög molnbas. Det flygs mycket längs väst- och sydkusten. Och så vinschas det nästan överallt i hela landet. Största delen av svensk flygning sker på plattland med vinschstart. Alla distansrekord utom det allra första är satta på plattland.
Utomlands: Alperna. Spanien. Australien, USA … Överallt där det finns berg, solsken och sätt att ta sig upp på bergen. Men Alperna är skärmflygningens hemort på jorden. Jämför åter med skidåkning.
Frankrike, Schweiz, Österrike, Tyskland och Italien är giganterna. I Frankrike är skärmflygning en hel kultur och det flygs oerhört mycket.

Kan man tävla i skärmflygning? Finns det proffs?
Definitivt! Det finns sedan några år en världscup, varannat år anordnas VM, varannat år EM. I Sverige har vi en Sverige-cup och dessutom andra mindre tävlingar. Svenska mästerskapen ordnas ibland i Sverige, ibland utomlands. Nere i Alperna är det oerhört tätt mellan större och mindre tävlingar. I Sverige är tävlandet lite mer oregelbundet och kan nästan bara ske sommartid.
Peter Brinkeby från Göteborg är en av världens fem bästa tävlingspiloter. I förhållande till antalet piloter i Sverige och antalet bra flygställen finns det många oerhört duktiga svenska tävlingspiloter.

Hur gör man om man blir kissnödig?
Korsar benen och försöker tänka på något annat tills man landat...